1) First synthetic dye was developed in ______.
A. 1856
B. 1857
C. 1858
D. 1859
Answer = A
2) ______ are made specifically for an individual.
A. Haute-Couture
B. Pret wear
C. Special cloths
D. Costumes
Answer = A
3) Feel or hand of the fabric is its _______.
A. Texture
B. Strength
C. Fall
D. Drape
Answer = A
4) Compounds that color textile is known as _______.
A. Finished
B. Dyes
C. Bleaching
D. None of these
Answer = D
5) Which fiber is popularly called ‘Golden fiber’.
A. Cotton
B. Silk
C. Jute
D. Flax
Answer = C
6) ______ are forms of art that are created by using your hands.
A. Hand works
B. Designs
C. Handicrafts
D. Drawings
Answer = C
7) _________ is an ironing process that adds sheen to the fabric.
A. Shearing
B. Weighting
C. Calendaring
D. Embossing
Answer = C
8) The companies that apply only finishes on textiles are….
A. Finish Product Supplier
B. Converters and jobbers
C. Retail Distributor
D. None of These
Answer = B
9) Blends are combination of _____ fibers.
A. Same
B. Bonded
C. Different
D. None of these
Answer = C
10) The lengthwise yarn in a woven fabric is known as _______.
A. Selvedge
B. Grain
C. Warp
D. Weft
Answer = C
11) In a knit, the lengthwise rows of stitches are called ______.
A. Courses
B. Wales
C. Warps
D. None of these
Answer = B
12) Bleaching is a ________ treatment.
A. Whitening
B. Mercerizing
C. Dyeing
D. None of these
Answer = A
13) Sizing is a _______ treatment.
A. Cleaning
B. Finishing
C. Dyeing
D. Printing
Answer = B
14) Principles of design are ____.
A. Proportion
B. Balance
C. Rhythm
D. All of these
Answer = D
15) The designer of ______ designed garments for High class.
A. Haute Couture
B. Local
C. Pret
D. Both a & b
Answer = B
16) Other name for screen printing is ______.
A. Digital printing
B. Transfer printing
C. Synthetic printing
D. Silk screen printing
Answer = D
17) In……………… a mesh is used to transfer ink onto a substrate.
A. Dyeing
B. Batik
C. Screen printing
D. Weaving
Answer = C
18) Knitting needles by hand should be ______ inches long.
A. 7 to 14
B. 1 to 7
C. 14 to 21
D. None of these
Answer = A
19) Color is also known as……………….
A. Pill
B. Dust
C. Paint
D. Hue
Answer = D
20) Which one is the protein fiber among the below mentioned fibers?
A. Cotton
B. Jute
C. Rayon
D. Silk
Answer = D